psihoterapie fobii

Terapie de cuplu - Ce au in comun cuplurile fericite?

E mult adevar in afirmatia lui Tolstoi : "toate familiile fericite seamana unele cu altele dar fiecare familie nefericita e nefericita in felul ei".

O familie, o relatie de cuplu, incepe cu o perioada de efuziune sentimentala, de 'betie amoroasa'. La un moment dat insa, aceasta conexiune, bazata in principal pe atractia fizica, se transforma: fie intr-o relatie bazata pe incredere si sustinere reciproca, fie cuplul se destrama, victima a multiplelor conflicte de putere, ce au la baza mai ales deficientele de comunicare.

Diferentele intre cele doua trasee nu sunt covarsitoare. Nu evenimentele majore le diferentiaza, ci micile semne de intelegere reciproca. Unul din aceste semne e cat se poate de simplu si totusi atat de greu uneori : ascultarea si constientizarea nevoilor partenerului de cuplu.

Terapia de cuplu urmareste dobandirea unei mai bune intelegeri a bucuriilor, tristetilor, dorintelor si gandurilor fiecarui partener din cuplu. Terapia de cuplu sprijina constientizarea rolului jucat de fiecare in relatia de cuplu, in intretinerea unor conflicte. Cauta o mai buna intelegere a importantei intimitatii afective. 

 

 

Atunci cand cladesti o intimitate emotionala alaturi de partenerul de viata, valoreaza mult mai mult decat buchetul de flori pentru femei sau decat mancarea preferata pentru barbati. (Nu ma intelege gresit…aceste mici semne de apreciere sunt si ele importante)

Exista diverse modalitati de a recunoaste intimitatea emotionala a unui cuplu. De exemplu, un studiu amplu, ce a urmarit 1700 de cupluri timp de aproape 15 ani, a aratat ca in cazul cuplurilor intime ‘bataliile vietii’ devin unele comune. O cercetare recenta, arata si ca persoanele ce sunt intr-o relatie fericita evalueza la un nivel mai redus gradul de atractivitate al unor potentiali parteneri sexuali. Fac asta chiar si atunci cand sunt convinsi ca raspunsurile lor sunt pe deplin confidentiale. Asta nu inseamna ca persoana ignora gradul de atractie al unui potential partener sexual, ci mai degraba nu ia in considerare persoana respectiva ca o alternativa viabila la relatia de cuplu. Afla mai multe aici despre rolul sexualitatii in relatia de cuplu

A te afla intr-o intimitate emotionala in cuplu nu inseamna ca nu exista ‘lupte pentru sustinerea propriei pareri', a propriei individualitati. Aceste confruntari de opinii nu sunt oricand un semn ca relatia are probleme, ci mai degraba felul in care se desfasoara ele. Terapia de cuplu ofera puncte de sprijin pentru dobandirea abilitatii de a comunica intr-un mod functional. 

 

In cazul in care fiecare ofera suficiente semne ca e dispus(a) sa ia in considerare opiniile contrare, ca e dispus(a) sa faca tot posibilul ca lucrurile sa mearga, in cazul in care partenerii de cuplu nu se feresc sa-si dezvaluie propriile vulnerabilitati pentru a ajunge la un numitor comun, relatia depaseste de cele mai multe ori aceste mici diferende si dobandeste un echilibru. In fond, dupa cum spunea si Erich Fromm :

"Paradoxul dragostei e ca doua fiinte devin una dar raman in acelasi timp doua" 

Daca intampinati obstacole in dobandirea echilibrului, terapia de cuplu poate fi un sprijin. 

Programeaza acum o sesiune de terapie de cuplu, online sau la cabinet