Voi cum decideti in cuplu? Cum te poate ajuta terapia de cuplu?

ianuarie 30, 2017 Publicat de
Voi cum decideti in cuplu? Cum te poate ajuta terapia de cuplu?

Intr-un cuplu sunt de luat o multime de decizii. Unele tin evident de cuplu: Ce masina, mobila, vacanta etc ne vom cumpara? Cine o sa mearga la urmatoarea sedinta cu parintii? Oare sa apelam la baby-sitter pentru a petrece o seara la restaurantul nostru preferat? sau Cine urmeaza sa spele vasele, sa curete prin camera, sa cumpere cele necesare, azi? Aceste decizii se refera direct la modul in care urmeaza sa fie investite anumite resurse, de timp, bani sau efort. Se refera la o prioritizare a placerilor sau ‘corvezilor’ cotidiene. E clar ca aceasta prioritizare implica o buna coordonare in cuplu. Iar o buna coordonare se bazeaza pe o buna comunicare, in special a nevoilor si limitelor personale.

Abordez tema de azi in urma afirmatiei unei persoane ce mi-a solicitat recent sprijinul in cabinet. Persoana dorea o imbunatatire a relatiilor sale intime si de aceea a urmat mai bine de doi ani sesiuni de psihanaliza. Era multumit de progresele semnificative in privinta nivelului de autocunoastere, al gestiunii emotiilor sale si in privinta sporirii nivelului de incredere in sine. Nu a obtinut insa progrese in privinta intimitatii in cuplu. Cand l-am intrebat cum percepe azi diferit relatia lui, fata de perioada de dinainte de inceperea psihoterapiei, mi-a spus ca inainte ar fi facut ‘orice pentru a atrage atentia persoanei iubite’…iar cand ‘impresiona’ persoana pe care o dorea si obtinea aceasta atentie, ‘era o victorie personala’. In urma psihoterapiei psihanalitice a invatat ca ‘nu e necesar sa fac eforturi semnificative pentru a ma mula la personalitatea partenerei’. Aceasta ultima afirmatie, combinata cu cateva constatari recente din practica, ma fac sa cred ca tema de azi poate fi de folos in interactiunea din unele cupluri.

Felul in care sunt luate deciziile reprezinta un element esential in stabilitatea cuplului si in nivelul general de satisfactie relationala. Dar nu e vorba doar despre deciziile ce tin in mod evident de cuplu (ca cele de mai sus) ci si de deciziile ce afecteaza indirect cuplul. De exemplu, atunci cand unul din partenerii din cuplu decide ca va accepta o munca ce implica un nivel salarial mai mare, aparent decizia e una ce tine de persoana respectiva si nu e nevoie sa ‘ faca eforturi semnificative ca sa se muleze pe personalitatea partenerului/partenerei’…nu-i asa ? NU, atat timp cat aceasta decizie are un impact asupra relatiei de cuplu, cum ar fi prin reducerea considerabila a timpului petrecut impreuna sau prin cresterea considerabila a nivelului de stres, e tot o decizie de luat in cuplu. In mod similar, tot in cuplu e de luat o decizie de reorientare profesionala catre o munca ce ti-a facut mereu placere dar nu mai aduce la fel de multe recompense financiare ca slujba mai putin placuta ce o aveai inainte. Uneori reducerea aportului financiar se poate reflecta in mai putine activitati placute ce pot fi realizate in cuplu.

In cuplu majoritatea deciziilor pot avea un impact asupra celuilalt. In consecinta sunt necesare eforturi semnificative pentru a tine cont de personalitatea si nevoile partenerului de cuplu. Aceste eforturi sunt insa la fel de ‘semnificative’ ca importanta ce o asociem propriilor nevoi.

In relatia de cuplu, echilibrul intre a da si a primi e important. Un sondaj, realizat recent pe site-ul www.sex-psi.ro, a aratat ca exista o tendinta de a asocia acest echilibru intre a da & a primi chiar si cu nivelul satisfactiei sexuale in cuplu. Sondajul a mai aratat si ca insatisfactia in cuplu (relationala si sexuala) e corelata semnificativ cu atasamentul de tip anxios, cel in care se poate incadra cautarea cu orice pret a atentiei persoanei indragite.

Bineinteles ca pentru a dobandi acest echilibru la nivel decizional si relational e foarte important stilul in care sunt comunicate nevoile si dorintele fiecaruia partener din cuplu. Atat timp cat comunicarea deschisa a nevoilor e evitata sau ineficienta, dorintele pot fi ‘descarcate’ inafara relatiei de cuplu sau vor fi ingropate in interiorul persoanei, cu cresterea nivelului de tensiune psihica si al starilor conflictuale.

Daca iti doresti un sprijin in dobandirea unui mod echilibrat de comunicare in cuplu, pentru a ajunge mai usor la decizii comune si la o imbunatatire a satisfactiei relationale, te astept sa impreuna cu partenerul/partenera la terapia de cuplu.

In perioada 15 februarie – 15 martie 2017 e activa o oferta speciala. Toate cuplurile ce incep terapia la cabinet in aceasta perioada beneficiaza de gratuitate pentru prima sesiune de 75 minute. Citeste mai multe aici (oferta supusa unor termeni si conditii). 

Etichete: , ,

Postat in categoria: ,

HITS: 801 Views
Voi cum decideti in cuplu? Cum te poate ajuta terapia de cuplu? 5.00/5 1 vote

The following two tabs change content below.
Rares M Ignat

Rares M Ignat

Motto: Decat sa blamezi intunericul, mai bine cauta lumina! wings.romania@gmail.com Telefon: 0724 232 893 online, domiciliu, cabinet

Postarile lui Rares M Ignat

Amanari, amanari sau capcana zilei de maine
Satisfactia in intimitate – ce legatura exista intre Brancusi si satisfactia sexuala?
Infidelitatea, cel mai raspandit motiv pentru care se apeleaza la terapia de cuplu
Voi cum decideti in cuplu? Cum te poate ajuta terapia de cuplu?
Cat de bine stim sa ne controlam deciziile?