Schimbarea relatiei cu obiceiurile tale, cu fricile si fobiile tale

noiembrie 1, 2017 Publicat de
Schimbarea relatiei cu obiceiurile tale, cu fricile si fobiile tale

Unele obiceiuri pot deosebit de dificil de schimbat, deoarece pot fi corelate cu aproape orice actiune cotidiana. De exemplu fumatul. Atunci cand intrebi un fumator ‘cu state vechi’ care sunt principalele momente in care isi aprinde o tigara, iti poate raspunde ca nu exista momente speciale pentru fumat. Acum cateva zile, cineva imi spunea ca-si aprinde tigara si atunci cand are mult de lucru, si cand doreste sa se concentreze, si atunci cand are un moment de respiro in munca. O aprinde si in momentele de stres, de ingrijorare, dar si in cele de relaxare, sau cand doreste sa se recompenseze. Mai aprinde una si atunci cand socializeaza cu alte persoane, dar si in momentele de singuratate. Aprinde o tigara inainte si dupa cafeaua de dimineata, si una dupa ce face sex. Obiceiul e asociat atat cu bucuria si placerea, cat si cu tristetea sau anxietatea.

In aceste conditii, se poate oare obtine schimbarea dorita? E oare inutil sa incercam? Eu unul spun ca e posibil, dar cu o conditie. Pentru a schimba un obicei, «e timpul sa uiti ceea ce ai invatat ». E ceea ce-i spunea Yoda lui Luke Skywalker, atunci cand acesta se plangea ca nu reuseste sa faca ceea ce-i era cerut. Chiar daca filmul e unul SF, acest indemn e cat se poate de realist. Primul pas pentru a uita ce ai invatat, e sa privesti obiceiul tau dintr-o alta perspectiva, din una in care poti sa inveti cat mai multe despre cum ai putea sa-l influentezi.

Atunci cand iti e teama sa zbori cu avionul, cand iti e teama de inaltimi, de insecte, reptile, sau de oamenii in fata carora urmeaza sa tii un discurs, eviti adesea situatiile ce te pot pune in fata sursei fricilor tale. Aceasta evitare insa doar intretine anxietatea. Chiar o amplifica. Schimbarea mult dorita se obtine in momentul in care ajungi sa privesti altfel propriile obiceiuri. In momentul in care ajungi sa-ti schimbi relatia cu propriile anxietati. Primul pas catre schimbarea acestei relatii e confruntarea.

Prima confruntare e cea cu propria persoana. E poate timpul sa-ti doresti sa inveti sa ai o altfel de relatie cu tine insuti. Pentru asta e nevoie sa te cunosti mai bine. Sa-ti dai seama ce anume refuzi sa vezi la propria persoana. Sa accesezi acele subiecte mai putin confortabile, despre care nu-ti face placere nici macar sa discuti.

In cabinetul psihologic inveti sa-ti confrunti anxietatile, fricile, in conditii de siguranta. Privim impreuna spre felul in care reactionezi la circumstantele ce cladesc nelinistile tale. Ajungi sa-ti cunosti mai bine gandurile, senzatiile si emotiile ce te fac sa eviti anumite lucruri. Esti sprijinit sa sa le interpretezi intr-un mod neamenintator.

Repetarea succesiva a unor experiente netraumatizante, de expunere la situatii ce-ti genereaza anxietate, vor determina obisnuinta cu propriile tale temeri. In cele din urma vor duce la schimbarea relatiei tale cu obiceiul ce-l doresti sa se schimbe.

Etichete: , ,

Postat in categoria: ,

HITS: 646 Views
Schimbarea relatiei cu obiceiurile tale, cu fricile si fobiile tale 5.00/5 1 vote

The following two tabs change content below.
Rares Ignat

Rares Ignat

Motto: Decat sa blamezi intunericul, mai bine cauta lumina! wings.romania@gmail.com Telefon: 0724 232 893 online, domiciliu, cabinet

Postarile lui Rares Ignat

Teama de abandon si tactici comportamentale nepotrivite
‘Galeria de parinti abuzivi’
Schimbarea relatiei cu obiceiurile tale, cu fricile si fobiile tale
Depresie si anxietate: intelege cum sunt tratate in cabinetul psihologic
Terapie de cuplu: fiecare e propriul sau vindecator!