Retete pentru anxietate si depresie – RISIPESTE temerile

martie 28, 2017 Publicat de
Retete pentru anxietate si depresie – RISIPESTE temerile

Nu rareori in viata ne confruntam cu situatii dificile, cu obstacole ce ne pot consuma mult din energia emotionala. Atunci cand astfel de obstacole vin unul dupa altul, nu e greu sa cazi victima unei depresii, a unei anxietati. De fapt, persoanele ce se confrunta cu aceste probleme sunt adesea cele ce utilizeaza o ‘reteta’ pentru instalarea anxietatii sau depresiei, si nu una pentru risipirea temerilor.

Iata cum arata o astfel de reteta pentru intrarea intr-un ‘vartej’ al anxietatii si depresiei :

1) Pune in cos cateva din problemele tale cele mai mari. Dupa ce observi cat de gaunoase sunt, alege sa le ignori. Alege sa nu iei in considerare ce radacini dizgratioase au.

2) Izoleaza bine cosul cu probleme si nu vorbi cu nimeni despre el. Nu impartasi cat de mult te deranjeaza si acopera problemele cu o folie de explicatii intelectuale, care sa le separe de trairea emotionala.

3) Daca folia de separare nu rezista, amorteste problemele cu alcool sau cu alte droguri.

4) Cand problemele sunt suficient de bine fezandate, pune-le in cutia cerebrala. Framanta acolo radacinile trecutului cat mai mult timp, pana cand realizezi ca problema e atat de mare incat nu poate fi depasita.

5) Atunci cand radacinile vinovatiei devin atat de lipicioase incat desprinzi cu greu problemele din inertia lor, e momentul sa le introduci in cuptorul viitorului. Presara cat mai mult praf de blamare (a celorlalti) deasupra problemelor tale si lasa-le sa se coaca incet la focul incertitudinilor viitoare. Cand anxietatea si depresia sunt bine rumenite, potriveste-le intr-un cerc vicios, pentru a putea sa iei cate un pic din ele zi de zi.

In cazul in care anxietatea si depresia nu sunt pe gustul tau, apeleaza la o alta reteta, cea de risipire a temerilor. RISIPESTE reprezinta un acronim pe care-l folosesc in terapie pentru a-mi aduce aminte usor cum e util sa procedam atunci cand avem de a face cu o situatie tensionanta, cu un obstacol ce ne dorim sa-l depasim.

Primul pas ar fi Reflexia : evaluarea cat mai obiectiva a ceea ce s-a intamplat : actiuni si consecinte emotionale sau comportamentale. Pe baza celor constatate, stabileste ce e de Invatat…si mai important, Schimbarea ce o doresti.  Iarta, ce poti ierta, fara a uita insa ce ai invatat din experienta respectiva, si fara a ignora masurile de precautie pentru ca problema sa nu se repete. Fii Pozitiv si nu presupune ca interactiunile viitoare vor fi o copie a trecutului – in fond, faci ceva pentru a nu se repeta la fel. Empatizeaza cu persoana de la care iti doresti schimbarea – o sa fie cu atat atat mai receptiva la nevoile tale cu cat esti si tu mai atent la nevoile ei. STE reprezinta Spatiul, Timpul si Energia : stabileste cel mai potrivit loc unde doresti sa porti discutia despre schimbarea dorita; stabileste cand e timpul cel mai potrivit pentru aceasta discutie si daca ai suficienta energie pentru a ramane calm cat timp porti discutia.

In cazul in care ai nevoie de sprijin pentru a face fata obstacolelor vietii tale, nu ezita sa ceri sprijin de la un psihoterapeut. A cere sprijin atunci cand ai nevoie, nu e o slabiciune, ci o dovada de vitalitate sufleteasca.

Etichete: , , ,

Postat in categoria:

HITS: 880 Views
Retete pentru anxietate si depresie – RISIPESTE temerile 5.00/5 1 vote

The following two tabs change content below.
Rares Ignat

Rares Ignat

Motto: Decat sa blamezi intunericul, mai bine cauta lumina! wings.romania@gmail.com Telefon: 0724 232 893 online, domiciliu, cabinet

Postarile lui Rares Ignat

Stima de sine: Curajul de a nu fi ‘puternic(a)’
Teama de abandon si tactici comportamentale nepotrivite
‘Galeria de parinti abuzivi’
Schimbarea relatiei cu obiceiurile tale, cu fricile si fobiile tale
Depresie si anxietate: intelege cum sunt tratate in cabinetul psihologic