Indragostit de propria parere?

septembrie 8, 2015 Publicat de
Indragostit de propria parere?

Cateodata suntem deosebit de persistenti in a sustine ca felul  nostru de a privi lucrurile este mai bun, mai lipsit de subiectivitate decat al celorlalti. Un studiu recent a aratat insa ca in pofida faptului ca doar una din 661 de persoane a recunoscut ca ar fi cu adevarat subiectiva, majoritatea dintre noi suntem in mod evident subiectivi. Mai mult, cei ce se considera a fi cei mai obiectivi cu putinta, au o subiectivitate semnificativa si opinii mai rigide.

Nu trebuie sa fii un filozof sau un fin psiholog pentru a-ti da seama ca modul in care ne simtim sau experientele noastre influenteaza semnificativ felul in care interpretam actiunile celor din jurul nostru. De exemplu, dupa ce un taximetrist intra cu tupeu in fata ta atunci cand te grabesti cu masina spre birou, pana ajungi la locul de munca ai sanse bune sa mai ‘blagoslovesti’ in mintea ta alti taximetristi ‘idioti’.

In mod similar, nu rareori se intampla sa cautam doar acele informatii ce confirma opiniile noastre preconcepute. Unul din experimentele foarte simple ce a confirmat acest tip de subiectivitate, a utilizat o inregistrare video ce arata un student ce completa de zor raspunsuri la un test academic. Participantii la experiment ce au primit informatia ca respectiva persoana are un statut socioeconomic ridicat, au apreciat mult mai pozitiv posibilul rezultat la testul respectiv, comparativ cu cei care au primit informatia ca studentul provine dintr-un mediu socioeconomic modest.

Suntem de multe ori indragostiti de propriile pareri si cautam cu staruinta dovezi care sa le confirme. Daca am fi insa mai deschisi si la alte ipoteze decat cele pe care ne-am construit credintele, am avea de castigat. A fost astfel demonstrat ca brokerii ce nu au cautat in mod preferential sa-si autoconfirme propriile opinii, au fost cei ce au castigat mai multi bani pentru investitorii lor.

Nu rareori se mai intampla ca in fata anxietatilor noastre sa declansam mecanismul de aparare al negarii. Refuzam sa acceptam o realitate si ignoram, inconstient sau constient, existenta unei probleme, evitand confruntarea cu ea. Negarea e ca un voal ce acopera logica potential dureroasa si creaza in mod deliberat o imagine incetosata ce ne lasa sa intrezarim doar ceea ce vrem.

Credintele noastre incep adesea ca teorii sustinute de observatii sau deductii. Odata stabilite insa, credintele sunt acceptate deseori ca adevaruri de necontestat. Pe masura ce trece timpul, ele sunt rareori chestionate, fiind sustinute de alte mici ‘intamplari emotionale’ ce par sa le confirme, intarind zi de zi suportul convingerilor.

In consecinta, ceea ce vedem, gandim sau simtim, este deseori ajustat pentru a se potrivi mai bine imaginii noastre perceptive. de care suntem atasati emotional. Dorim ca aceasta imagine sa fie reala, deoarece ne este familiara sau ne face deseori sa ne simtim in siguranta. De aceea, pe langa cautarea activa a unor dovezi care sa o sustina, avem tendinta de a ignora, nega sau distorsiona, interpreta diferit, tot ceea ce poate sa submineze perceptia noastra.

Uneori ne bazam deciziile pe stereotipii ce asociaza doar subiectiv anumite abilitati unor persoane sau anumite defecte altora. Alteori suntem mai atasati de o alegere pe care deja am facut-o sau de obiecte pe care le detinem, doar pentru ca sunt ale noastre. Alteori subiectivitatea noastra e pur si simplu direct dependenta de numarul persoanelor ce au o opinie similara.

Doar tu esti cel care poti alege daca doresti sa-ti revizuiesti perceptiile asupra mediului inconjurator si eventual sa-ti schimbi convingerile imbratisand schimbarea. Sesiunile de psihoterapie te pot sprijini sa-ti depasesti apararile ce pot fi generate automat si te ajuta sa vezi si ‘altfel’ situatia ta.

Etichete: , , , ,

Postat in categoria:

HITS: 769 Views
Indragostit de propria parere? 5.00/5 1 vote

The following two tabs change content below.
Rares Ignat

Rares Ignat

Motto: Decat sa blamezi intunericul, mai bine cauta lumina! wings.romania@gmail.com Telefon: 0724 232 893 online, domiciliu, cabinet

Postarile lui Rares Ignat

Stima de sine: Curajul de a nu fi ‘puternic(a)’
Teama de abandon si tactici comportamentale nepotrivite
‘Galeria de parinti abuzivi’
Schimbarea relatiei cu obiceiurile tale, cu fricile si fobiile tale
Depresie si anxietate: intelege cum sunt tratate in cabinetul psihologic