Exista mame schizofrenogene?

octombrie 13, 2015 Publicat de
Exista mame schizofrenogene?

Citesc un comentariu la un caz tragic, de care am dat intamplator pe net, cautand mai multe informatii despre asa numitele ‚mame schizofrenogene’. O jurnalista „plina de viata, deosebit de inteligenta”, cu un apartament intr-o zona de lux, o masina scumpa, o cariera promitatoare si aparent o personalitate structurata, isi ucide mama si apoi se sinucide. La 44 de ani, femeia trecuse printr-un divort si nu era intr-o relatie stabila dar convietuia de mai multa vreme cu un barbat. Dupa despartirea de acesta, femeia face un atac de panica si apoi o cheama pe mama sa locuiasca impreuna in apartamentul ei.

Evaluarile din mass media s-au concentrat mai ales pe profilul psihopatologic al jurnalistei, ce in ultima vreme fuma foarte mult, era foarte irascibila si chiar reclamase ca i se fura identitatea, semn al unui delir. Chiar daca simptomele dezechilibrului psihic au fost bine subliniate de psihologi la vremea aceea, mi-a atras atentia si comentariul unei persoane, ce oferea o privere asupra intregului sistem familial.

Persoana mentiona ca mama jurnalistei era o fire autoritara, ce de-a lungul timpului i-a limitat considerabil acesteia spatiul intim, personalitatea si reperele in viata. In dorinta mamei de a se autovalida prin intermediul fiicei sale, i-a inoculat nu doar idea ca „nu mai e nimeni ca ea” dar si faptul ca „barbatii sunt buni doar ca sa ii ridice statutul social si sa-i ofere bogatii”. Posibil „abuzata emotional, verbal si fizic” in timpul copilariei, jurnalista pare ca a dezvoltat o relatie simbiotica cu mama ei, ce nu a uitat sa-i sublinieze ce mult „a investit in ea, asteptand apoi laurii si faima” fiicei. Aceasta „parazitare emotionala” poate face ca persoana sa nu-si dezvolte o identitate proprie, ci mai degraba o dependenta fata de parinte, bazata mai ales pe vinovatie. Desi in aparenta relatia cu mama ei era una de iubire si atasament, e foarte posibil ca in interiorul sistemului familial conflictele intense sa fi existat de mult timp, daca nu aproape dintotdeauna – un nivel conflictual intretinut de o mama dominanta, rece, manipulatoare, o ‚mama schizofrenogena’, daca ar fi sa folosesc termenului propus in 1948 de Frieda Fromm-Reichmann, contemporana lui Freud.

Probabil ca relatia dintre cele doua femei nu a atins stadiul de relatie adult-adult, ci a ramas in stadiul unei relatii de dependenta parinte-copil. Intr-o astfel de situatie, principalul mecanism de viciere relationala si stimulare a aparitiei unor simptome patologice sau chiar a schizofreniei, ar putea fi prezenta unei duble legaturi, descrisa de Bateson in 1956.

Bateson sugereaza ca interactiunile parinte-copil, bazate pe prezenta unui mesaj confuz de tip legatura dubla (double-bind), il impiedica pe cel mic sa-si dezvolte o constructie coerenta a realitatii. Mesajul de tip double-bind include o comunicare simultana, contradictorie, a doua mesaje opuse: o interdictie la un palier al comunicarii (verbal sau nonverbal) si un mesaj opus (de aprobare) la un palier diferit al comunicarii. De exemplu: Aflat in vizita la specialist, copilul isi pune bratele in jurul umerilor mamei aflata pe scaun iar aceasta se incordeaza si ii transmite o interdictie, prin semnalele corporale si mimica. Cand copilul se retrage, ca urmare a respingerii nonverbale, mama ii spune: ‘ei, nu ma mai iubesti?.

Cum a fi adult nu e sinonim cu a fi suficient de matur emotional, din pacate aceste legaturi duble comunicationale pot fi prezente si in cazul interactiunilor dintre doua persoane adulte. De exemplu, o mama poate sa-si indemne verbal fiica sa se marite insa sa planga mai mereu ca o va lasa singura si ce greu o sa-I fie.

Desi studiile nu au reusit sa demonstreze prezenta unei legaturi cauzale directe intre ‘mamele schizofrenogene’ sau legaturile duble si aparitia unei schizofrenii, sau a altor patologii, este evident ca prezenta unor astfel de dependente confuze si iubiri conditionate favorizeaza aparitia dezechilibrelor psihice, ce pot imbraca variate forme de manifestare.

E important ca in relatia parinte-copil sa fie evitate pe cat posibil aceste mesaje duble si sa-i fie oferit celui mic suficient spatiu pentru a-si dezvolta o personalitate care sa nu fie dependenta de parinti. El are nevoie sa-si stabileasca o identitate proprie si sa nu se simta vinovat sau responsabil de a achita ‘investitiile’ facute de parinti. Iar pentru a sublinia in mod plastic importanta acestei diferentieri, o sa inchei prin a mentiona ca trupul jurnalistei din povestea de mai sus, a fost gasit in baie, cu usa incuiata, iar al mamei sale in sufragerie – o separare postuma din pacate.

Etichete: , , , ,

Postat in categoria: ,

HITS: 1903 Views
Exista mame schizofrenogene? 3.50/5 2 votes

The following two tabs change content below.
Rares Ignat

Rares Ignat

Motto: Decat sa blamezi intunericul, mai bine cauta lumina! wings.romania@gmail.com Telefon: 0724 232 893 online, domiciliu, cabinet

Postarile lui Rares Ignat

Stima de sine: Curajul de a nu fi ‘puternic(a)’
Teama de abandon si tactici comportamentale nepotrivite
‘Galeria de parinti abuzivi’
Schimbarea relatiei cu obiceiurile tale, cu fricile si fobiile tale
Depresie si anxietate: intelege cum sunt tratate in cabinetul psihologic