Despre gelozie sau cand pasiunea devine periculoasa

martie 24, 2017 Publicat de
Despre gelozie sau cand pasiunea devine periculoasa

Gelozia e un cuvant derivat din termenul zḗlos, ce in greaca veche insemna nerabdare, dar si zel, pasiune sau rivalitate. Termenul era asociat cu imaginea bulelor de apa ce fierb, sugerand inca de atunci un potential pericol.

Oare cand devine pasiunea o emotie periculoasa? Pe de-o parte, pasiunea are clar o latura pozitiva, ce ne inspira in atingerea obiectivelor, ne ajuta sa fim mai aproape emotional de cei ce ne sunt dragi. Ne sprijina atat in obtinerea dragostei cat si in dobandirea prestigiului. Piesele lui Shakespeare, creatiile lui Michelangelo, inventiile lui Da Vinci sau Edison, si multe altele, e putin probabil sa fi existat fara pasiune. Fara pasiuni viata ar fi probabil searbada si poate am zace cat e ziua de lunga in pat si am trandavi.

Dar aceasta minunata emotie are si o parte intunecata. Atunci cand intuneca ratiunea, poate sa duca la alegeri dezastruoase ale partenerilor de viata, la distrugerea unor relatii de cuplu frumoase sau chiar mai rau, la episoade de violenta maxima pe fondul geloziei.

Imaginati-va ca partenerul de cuplu va e infidel emotional sau are o interactiune sexuala cu o alta persoana. Ce credeti ca v-ar deranja mai mult? Daca sunteti femeie, e mai probabil sa va deranjeze mai mult infidelitatea emotionala. Daca sunteti barbat, e mai probabil sa nu tolerati infidelitatea sexuala.

Desi acestea sunt concluziile unei amplu studiu international, asta nu inseamna ca nu exista multe persoane ce nu corespund acestui tipar. Multi barbati pot fi deranjati mai mult de infidelitatea emotionala si multe femei pot sa sufere mai mult in urma infidelitatii sexuale, sa nu fie atat de deranjate de infidelitatea emotionala.

Se pare ca de fapt tiparul geloziei tine mai degraba de stilul de atasament al persoanei si nu atat daca e vorba de un barbat sau de o femeie. 77% dintre persoanele cu un ataşament sigur, inclusiv bărbaţii, sustin ca sufera de o gelozie mai profunda atunci cand e vorba de o infidelitate emotionala. 65% dintre persoanele cu un atasament anxios-evitant sustin ca sunt mai geloase cand e vorba de infidelitatea ce implica o interactiune sexuala.

Tiparul dominant al geloziei la cele doua sexe poate fi si o reminescenta a unei adaptari ancestrale : nevoia de a fi tatal genetic al copilului si nevoia feminina de a nu fi lasata fara sustinerea materiala si emotionala a barbatului. Ca atare, prima intrebare a unei femei e de cele mai multe ori : O iubesti ? iar cea a barbatului : Te-ai culcat cu el ?

Dintr-o alta perspectiva, gelozia poate fi privita ca o emotie putin matura, ca un semn al nesigurantei, al unei increderi insuficiente in propria persoana sau al unei subiectivitatii accentuate. De fapt primul moment in care pasiunea devine o emotie periculoasa e atunci cand incepe sa nu mai ia in considerare imaginea in ansamblul ei, cand devine foarte subiectiva in aprecieri.

Se pot scrie multe despre gelozie şi s-au scris multe deja. „Fereşte-te de gelozie, doamne! E monstrul cu ochi verzi ce-şi plasmuieşte singur hrana ”. De departe, cea mai cunoscută poveste despre gelozie e cea a lui Othello, ce a dat numele sindromului distructiv al geloziei morbide, gelozia deliranta, o tulburare in care persoana considera, in mod eronat, fara nicio dovada reala, ca partenerul de viata e infidel.

Mult mai frecventa e insa gelozia ce are un oarecare sambure de logica, gelozia ‘non-bizara’, declansata de exemplu atunci cand  femeia sau barbatul işi pierd din dorinta sexuala. O astfel de ‘miniparanoia conjugala’ poate sa aiba ca substrat o gandire de tipul: “daca nu-i mai place sa o faca împreuna cu mine, precis ca-si gaseste satisfactia cu altcineva”. Sesiunile de terapie de cuplu pot sa sprijine depasirea obstacolului geloziei, cu atat mai bine, cu cat se apeleza mai din timp la sprijinul psihoterapeutului.

Etichete: , ,

Postat in categoria: ,

HITS: 923 Views
Despre gelozie sau cand pasiunea devine periculoasa 5.00/5 1 vote

The following two tabs change content below.
Rares Ignat

Rares Ignat

Motto: Decat sa blamezi intunericul, mai bine cauta lumina! wings.romania@gmail.com Telefon: 0724 232 893 online, domiciliu, cabinet

Postarile lui Rares Ignat

Stima de sine: Curajul de a nu fi ‘puternic(a)’
Teama de abandon si tactici comportamentale nepotrivite
‘Galeria de parinti abuzivi’
Schimbarea relatiei cu obiceiurile tale, cu fricile si fobiile tale
Depresie si anxietate: intelege cum sunt tratate in cabinetul psihologic