Balada ursuletului de plus sau despre empatie

februarie 7, 2018 Publicat de
Balada ursuletului de plus sau despre empatie

Subiectul de azi e inspirat din recenta patanie, ‘revoltatoare’, a unei prezentatoare TV, pe un aeroport din Elvetia. Asteptand cu fetita ei sa se imbarce in zborul catre casa, micuta a zarit un ursulet de plus, tinut in poala de o tanara cu parul balai. Persoana era imbracata cu o « geaca roz, ghetute roz » asortate cu « pantalonii de latex, bluza cu Mickey Mouse si poseta cu iepuras». Cea mica intinde mana spre ursulet, dar are o surpriza majora. Persoana in roz nu pare sa fie deloc bucuroasa ca micuta sa puna mana pe ursuletul ei. Prezentatoarea, revoltata, infiereaza mai apoi pe net comportamentul tinerei. Ii face o poza, mentionand ca extensiile ei de par o duc cu gandul la o « cucoana tapata in exces ». O vede urmasa acestei « cucoane », ce a ajuns recent la un nivel foarte inalt.

La o prima perceptie ati putea spune : ‘cum a putut sa-i faca asa ceva unui biet copil ce tanjea dupa ursuletul de plus’. Ati putea sa empatizati, sa fiti revoltati, alaturi de copil si cunoscuta lui mama.

Evaluand insa situatia ceva mai bine, ati putea sa va ganditi ca si ‘persoana in roz’ ar putea avea motivele ei pentru felul in care a reactionat. Bineinteles ca ar fi fost foarte frumos sa-i fi oferit copilului ursuletul de plus. Dar faptul ca nu a procedat ‘cum/ se / cade’ poate sa insemne si ca ar avea unele motive…ce pentru ea sunt chiar intemeiate. Poate avea o superstitie legata de ursuletul de plus. Poate il duce la copilul ei alergic, si nu doreste sa mai puna mana si altcineva. Sau poate ca are ea o problema legata de posibilii microbi ce s-ar transfera de pe mana altcuiva.

A fi cumsecade, sau empatic, presupune sa te gandesti la astfel de posibile motive ale unor actiuni, ce consideri ca nu sunt ‘cum/ se / cade’. E important sa-ti inveti copilul din timp sa dea dovada de empatie, sa fie cumsecade, si nu doar cum/ se / cade’. E important sa-i explici ca nu orice persoana ce nu se comporta cum crezi tu ca se cade, o face din rautate, sau ca sa te « sicaneze » intr-un mod « prostesc, nedrept si inutil ».

Mai e important sa-l inveti sa evite sa lipeasca etichete unor comportamente ce nu-i convin. Atat timp cat face asta nu e deloc departe de etichetarile unor parlamentari, ce-i considera pe cei din strada ca « sorosisti » (platiti de Soros), ignorand astfel motivele reale ale prezentei oamenilor in strada.

Atunci cand cineva face ceva ce consideri ca nu e cum/ se / cade’, mai e important sa nu intri intr-un mecanism al confirmarilor partinitoare. Am mai scris (aici) despre tendinta de a cauta, interpreta si a memora cu precadere acele informatii ce doar confirma credintele preexistente. In cazul de fata, comparatia cu « cucoana tapata in exces » a reprezentat o generalizare a unei convingeri preexistente, ce posibil ca spunea: Lucrurile merg prost deoarece la varful piramidei noastre sociale valorile sunt ignorate! Nu e pus deloc accentul pe ‘cum/ se / cade’ a te comporta intr-o societate civilizata. E foarte posibil sa fie asa…dar legatura cu patania din aeroport e doar una de confirmare partinitoare, a unei credinte preexistente.

Nu in ultimul rand, pentru a evita rasfatul e important sa explici ca oricat de mic(a) si dragut(a) ar fi cel mic/cea mica, nu e indreptatit sa primeasca orice.  O motivatie pentru a-i explica asta cat de curand posibil poate fi imaginea celor ce se considera indreptatiti sa fie mai presus de justitie. Probabil ca ei considera ca asa e ‘cum/ se /cade’. Sa speram ca noile generatii vor fi mai cumsecade, mai empatice, si vor accepta posibilitatea de a exista si alte puncte de vedere,

Pana atunci putem discuta la cabinetul psihologic, daca nu ai si tu cumva credinte subiective, ce te pot impiedica sa fii considerat cumsecade. Credinte ce pot sta in calea relatiei de cuplu sau a celei din familie.

Etichete: , , , ,

Postat in categoria: ,

HITS: 512 Views
Balada ursuletului de plus sau despre empatie 5.00/5 1 vote

The following two tabs change content below.
Rares Ignat

Rares Ignat

Motto: Decat sa blamezi intunericul, mai bine cauta lumina! wings.romania@gmail.com Telefon: 0724 232 893 online, domiciliu, cabinet

Postarile lui Rares Ignat

Balada ursuletului de plus sau despre empatie
Stima de sine: Curajul de a nu fi ‘puternic(a)’
Teama de abandon si tactici comportamentale nepotrivite
‘Galeria de parinti abuzivi’
Schimbarea relatiei cu obiceiurile tale, cu fricile si fobiile tale